Open Dúbravan

01.09.2016 09:59
Open Dúbravan sa oficiálne hrá ako turnaj O pohár SNP.  Historické súvislosti pohnutých časov, keď sme sa na poslednú chvíľu stihli pridať k víťazom a okydali vlastný štát už dnešného Slováka zaujímajú pramálo, keďže nechce byť onálepkovaný neoliberálmi ako extrémista. Ale k turnaju. Záverečnú tabuľku si možno rozkliknúť tu. Z nej vidíme, že vyhral Oprea. Lesný muž, niektorými Krasńancami zaznávaný, potvrdil nespornú vynaliezavosť a kvalitu. Spomedzi silných hráčov sa umiestnili na špici aj Gábriš, Kavoň a nestor Jozef Jánoš.  
V hracej miestnosti Dúbravana sa nachádza slovenská vlajka a dokonca aj preambula slovenskej ústavy, ktorú som si pozorne prečítal. Skutočne dôstojné prostredie pre turnaj! Milo prekvapila účasť pána Šúňa, čoby diváka. Jeho vitalita v pokročilom veku budí obdiv a závisť mnohých.
Farby ŠK Krasňany na turnaji hájil nezmar Laco Začka. Podal bojovný výkon a nesklamal. Nechtiac narazil na dvoch talentovaných chlapcov, ktorých podporil v ich šachovom raste - nechal sa zarezať. Odmenou za túto bohumilú činnosť mu bolo cca 20 stratených elo bodov. V partii na obrázku dostal Laco primeraného súpera a systematickým tlakom na dámskom krídle zvíťazil. Nielen sústredenie, či bojovnosť, ale aj vhodní súperi umožňujú Krasňancom zažiť eufóriu úspechu. 
Malý Šalgovič urobil plus 100 bodov na ele. Ešte nedosahuje celými nohami na zem zo stoličky, po partii sa kolobežkuje a vie sa venovať aj sestričke. Všetko dozoruje mama. Ľubo Juhaniak s ním bojoval o výhru na Open Slovane, ale nakoniec zaremizoval. Laco Začka na Dúbravane zaknihoval nulu, keď si nechal ukázať fintičku Sb6 a Jc7+ v Sicílskej obrane. Na obrázku mal krpatý porazeného aj Moravčíka, ale v časovej tiesni dal polku do klobúka starému lišiakovi. Malý sa slušne správa a má byť po kom inteligentný. To sa nenaučíš, to sú gény. 
Z mojej strany všetko. Ak niečo zažitého na turnaji pridá Laco alebo Jožo Jánoš, bude to na prospech tohoto článku. MM.