Munkova záhrada - M.Mandák

30.06.2016 10:26
Kráľovská hra, zvaná šach pôsobí na nezainteresovaného pozorovateľa ako jeden z najbezpečnejších športov. Zdanie však klame. Na priloženej fotografii vidieť, že Ľubo Munk veľmi ľahko, čo aj s čiernymi vyrovnal hry, ba získal rozhodujúcu výhodu. Šesťranová plynová pištoľ poslúžila oveľa lepšie ako nejaké bifľovanie Pircovej obrany. 
Záhrada Ľuba Munka sa nachádza nad Dúbravkou a je zdrojom mnohých príjemných zážitkov pre každého návštevníka, ktorý sem neprišiel na robotu. Tento skvelý lós postihol Krasňancov Juhaniaka a Mandáka. Pôvodne bola naplánovaná štvorka bez kormidelníka s Lacom Začkom, momentálne oslobodeným od záhradníckych povinností. Žiaľ, nahradili ich povinnosti na úrade práce. 
Šach niektorých hráčov má mnoho spoločného so športovou streľbou. Urobím ťah a uvidím, či je dobrý. V streľbe na terč sme absolvovali dva preteky na dva krát šesť výstrelov. Išlo mi to skvele a skončil som vždy na treťom mieste. Juhaniak pristupoval troška ležerne, nevedel si odpustiť strieľanie kovbojským štýlom a la Ronald Reagan. Tak mu nakoniec museli stačiť predposledné priečky. Munkovo tretie miesto od konca sa dá ospravedlniť, lebo sa trápil nabíjaním brokov a vymieňaním plynových bombičiek. Raz sa mu stratil brok a vznikol pozoruhodne dlhý prestoj.  Ja som strelil ako jediný desiatku, tak som vyhral dvojitú dávku horčice k párkom, údajne najlepším v regióne.    
Zahral sme si aj dva šachové turnaje. Každý s každým na dve partie. Prekvapenia sa nekonali aj keď na ele nezáleží. Hrali sme obklopení viničom hroznorodým, v príjemnom tieniku s občasným vetríkom. Munk nás informoval, že sa nachádzame v CHKO a nie v PKO. Svojím spevom o tom informovala aj miestna vtač. Pre istotu som púšťal nejakú tú hudbu, čo urobilo zdravé konkurenčné prostredie a vtáci boli zrelí na roztrhanie hrdiel. 
Juhaniak doniesol tri jedenajpollitrovky piva Kelt, takže nehrozilo riziko dehydratácie. Pilo sa z umelohmotných téglikov, ktoré majú jediný plus - že sa nemusia umývať.Horespomenutý pivár tiež zaujal pravidelným odbiehaním do lesíka okrem iného aj kvôli kontaktom s civilizáciou prostredníctvom mobilného tlačítkového telefónu, značku si nepamätám. V Krasňanoch však ešte nedosiahol úroveň Mikuláška, ktorý odbieha predsa len častejšie a má navyše otravné zvonenie. 
Na záver toľko: Dostali sme pozvanie na skvelú kombinovanú akciu pod kuratelou Ľuba Munka a dopadlo výborne.