Krab využil príležitosť

21.03.2016 09:27

Ja som dostal veterána, bývalého krasňanca Stana Nováka. Biele mi vyhovovali a hrala sa Pircova s F4, údajne variant Kurajica.  Divočina ako naozaj. Ceruzočkou som opravil jeden Stanov ťah, keď sa mu podarilo umiestniť figúru do políčka, ale nie do absolútneho stredu. Stana to rozčúlilo, keďže sa o mne traduje, že sa snažím znervózňovať súperov takýmto bezcharakterným spôsobom a moje výhovorky na diagnózu nepostačujú. Pokúsil som sa exkrasňancovi pološeptom vysvetľovať, že šachové pravidlá neboli porušené, čo prijímal s námietkami, keďže zázračná formulka "opravujem" bola zamrmlaná a nie povedaná,  takže to Stano poňal ako "otravujem".  Nakoniec zjednal kľud Juraj Petreje ráznym "Nehádajte sa, kokoti!", čo sme akceptovali.  
V nedeľu sa hrala okrem tretej aj prvá liga. Tak sa niektorí treťoligoví doprastaváci presunuli do prvej ligy a pokúšali sa zachrániť v súťaži.  Zámer nevyšiel.  Vypadávajú a vlk zostal  hladný plus koza ohlodaná. Ani my sme nenastúpili v najsilnejšej zostave, keďže neprišiel Marián.  Na prvej doske údajne nemal hrať Petreje, ale bola to kačica. Prišiel, presnejšie, priviezli ho, nastúpil a rýchlo zvíťazil ako čierny s Helbichom. 
Na zábere vľavo vidíme v pohodovej debate funkcionárov Priama a Falťana.  Peter naťahal pozíciu s prevahou dvoch pešiakov s ťažkými figúrami ľudovo nazývanú vyhraná. Partia však skončila remízou,  keďže náš hráč dostal asi vlčiu tmu a začal si dobrovoľne likvidovať pešiakovú ochranu pred kráľom. Keď aj  Lišiak Priam prehliadol svoju možnosť potrestať súpera,  partia skončila nezaslúženou remízou pre oboch. 


 
   
Viktor Mikulášek je nevyspytateľný šachista. V dobrej pozícii si nechal chytiť figúru a bolo po kačeninej svadbe. Na zábere vidíme ako jeho súper umiestnil do zorného poľa protivníka petfľašu či čo to bolo.  Podľa viktorovej teórie na tom houby záleží, ale tisíckrát nič umorilo osla ako vedeli už Arabi.

K zápasu ešte toľko, že súperi boli oslabení, podľa ela sme mali vyhrať 8:0. Takže sme viacmenej utrpeli víťazstvo. Miloš sa rozhodol pokračovať v charite,  čím Jano Vinarčík prišiel k remíze ako slepé kura k zrnu. Ale Jano je dobrý Milošov kamarát. Všetkým nám potriasol ruky a zaželal peknú Veľkú noc. Pre mňa je to noc ako každá iná,  ale keď bude pekná,  prečo nie. 
Juhaniak vyškolil Miša Illovského z taktiky. Detské štádium šachistu, keď sa s každou napadnutou figúrou automaticky odchádza má gitarista chválabohu za sebou. Na zábere je Ľubo v spokojnom zamyslení nad vyhratou pozíciou. Jeho súper v perfektnej mikine zaujal aj predčasným vzdaním partie, keď ešte mohol trápiť dobrú polhodinku ako sme konštatovali pri krčmovej analýze U deda s Palim Danekom aj Milošom Kebisom.