Posledný zápas tretej ligy

04.04.2016 10:12

Zlé jazyky by mohli mať výhrady vzhľadom na šachové kvality maloletého, ale zažili sme neraz ako chlapci zrážali na kolená krasňancov. Nebudem tu jatriť rany menovaním dotyčných. 
Posledný zápas tretej ligy sme odohrali doma, na Kadnárovej ulici. Hostia z Modry chceli vyhrať a došli v silnej zostave s jedinou výnimkou a tou bol 9-ročný syn Kamila Báňasa. Proti nemu sa postavil Jaro Bukovčák, pre ktorého bol súper sťaby šitý na mieru. Hralo sa v svižnom tempe, najviac času zaberalo otravné písanie do partiárov. Jarko mal takmer namále, ale vyšlo to a keďže vyhral ako jediný z krasňancov, udeľujem mu titul Hviezda zápasu.    

Treba tiež spomenúť tkzv. provokatérov, ktorí sa pri cvičných partiách vo vedľajšej miestnosti s Jarkom nevedia vyvarovať šeptaných poznámok, komentárov a čo je najhoršie ani otázok. Potom Jarko musí odpovedať a odpovie tak, aby to počuli všetci, keďže Jaro hovorí rozvážne, k veci a žiadne keci. 
Bukovčák nemá problémy spolupracovať s fotografom Mandákom a výsledkom je vydarená fotografia. Vhodné je všimnúť si Jarovu obľúbenú Francúzsku obranu. Jaro beráva na e4, čo je vraj slabšie, ale na nižších palubách prakticky bezproblémové. Ihneď po víťazstve sa náš hráč odobral do vedľajšej miestnosti, kde pokračoval v sekaní partií s príležitostnými záujemcami. Jeho zvučný barytón privádzal do zúfalstva Mydlárika. Opakované snahy o nápravu nadmernej hlučnosti hrajúceho rozhodcu Falťana, či kapitána Mandáka viedli  ku krátkodobým stíchnutiam, ale Jarove recidívy sú neúprosné. Znova a zas.

Ja som dosť škaredo prehral s Kamilom Báňasom, čím som potvrdil, že Antol mal pravdu. Otvorenie Pircku som zvládol. Kráľa som si nechal pre istotu v strede, lebo ani jedna rošáda sa nezdala bezpečná. Tak ma teda Kamil roztrhol v strede. Partia je však dobrá na učenie malých chlapcov.  Napr. na tému práca veží na stĺpcoch, či strelcov na diagonálach, či udržiavanie napätia. Tu však treba spomenúť, že každý hrá najviac toľko, koľko dovolí súper.  
Laco Antol je môj starý kamarát ešte z doprastaváckych čias. Opýtal sa ma pred zápasom, kohože to máme na druhej doske. Skromne som odvetil, že Mandáka, teda mňa. Takí slabí nastupujete? To z neho spontánne a radostne vyhŕklo. Aj také si vypočuje dlhoročný šachista. Čerstvý sedemdesiatnik Peter Falťan však svojho súpera uremizoval, čím sa dokázala aj druhá strana mince, že máme relatívne vyrovnané mužstvo. Nenastupuje Marián, ktorému možno zlyháva kolektívne cítenie a prehrávať na prvej doske ho evidentne nebaví.  Keby ho bavilo, tak by posúval a mančaft by možno bodoval viac. Ešte si musíme počkať na Mariána dôchodcu ☺. 
Petreje s palicou nemá problémy nastupovať proti silným súperom. Tentokrát to bol mladší Federič. Juro s bielymi vytrvalo odolával, nakoniec ho však Federičove mlyny predsalen zomleli. Na zábere zamyslenú dvojicu hráčov kompozične dopĺňa Kebis v úctivom odstupe. Miloš v čiastočnom zatmení mysle odovzdal Mydlárikovi figúru. Potom zapol naplno a prehral po veľmi úpornej obrane.  Dokonca odolal vzdanlu a hralo sa odušu aj bez figúry. 

Viktor Mikulášek, čoby pričinlivý hospodár,  pripravil vínko oboch farieb, slané pečivá a aj sladké makové koláčiky. V piatok zvíťazil na prvej doske v tretej lige a ak som zle tušil, že zremizuje so slabším Petrakovičom čo aj s bielymi, tak mi to nanešťastie vyšlo. 
Dosť dôležitá partia Soldán-Rathouský mohla odvrátiť našu výraznú prehru, keďže zmetkujúci Soldán prehliadol kvalitu a takmer podložil dámu, keď na poslednú chvíľu ešte nepustenú figúru presunul inde. Karol v závere nezvládal nároky pozície a korunou mizérie bol dvojťahový mat so zaväzbeným pešiakom, ktorý sa nášmu harcovníkovi proste vidieť nezadarilo.
Peter ma poveril kapitánčením, čo ma potešilo, lebo rád sa podpisujem na úradné listiny. Zápas sme hladko prehrali 2,5:5,5, čo však nezmenilo nič na fakte, že sme obsadili pekné piate miesto v tabuľke. Na prvých troch doskách sme s favorizovanými súpermi prehrali 0:3. V lepších resp.mladších časoch by Miloš s bielymi možno neprehral s katom Mydlářom, ale teraz sa hralo na jednu bránku a Mydlárik, čo aj iritovaný hlasmi z kuchynky potvrdil úlohu favorita. Viac sa čakalo od Viktora s bielymi proti Petrakovičovi. Kto mal okrem Jarka vyhrať, keď nie Viktor? Ale náš hospodár po výborných výkonoch na prvej doske piatej ligy máva občas vypálené baterky a istí to remízami. O Karolovi R. bola reč, súper Soldán pôsobil šachovejším dojmom a keď sa tomuto čiperkovi po strate kvality ďalšie hrubky nezadarili, tak bol Karlov osud pri biednej obrane materiálnych výdobytkov spečatený. Karol nepestuje predčasné vzdávanie, čo kvitujem. Isté pochybnosti vznikli, či ten dvojťahový mat, čo mu Soldán uštedril videl alebo nie. Podľa dynamického opustenia hracej miestnosti by som si tipol, že nie. Ale nevadí, Karol, máme ťa radi a myslel si to dobre!
Opakujem, skončili sme na peknom piatom mieste v tabuľke. Okrem tradične priaznového kolektívneho ducha v Krasňanoch, bolo to aj vďaka dobrej riadiacej práci tandemu Falťan-Mikulášek, ktorý zabezpečoval účasť na zápasoch aj priebežné či následné občerstvenie. Viktor obetavo robil šoféra Petrejemu, ktorý mal nakoniec 100 percentnú účasť s nemalým bodovým ziskom na horných doskách napriek neodškriepiteľným zdravotným problémom. Keď točím o účasti, tak si povedzme, že plnú účasť 11 zápasov okrem paličkára dosiahli aj Kebis a Mikulášek. O jednu partiu menej odohrali Mandák, Falťan, Rathouský a Začka. Druhou zaujímavou bilanciou je bodový zisk hráčov. Najlepšie bodujúcim sa stala rodiaca sa krasňanská legenda Miloš Kebis so 6,5 bodmi. Nasleduje Falťan - 6 bodov,  Petreje - 5,5 bodov, Mikulášek 5 bodov a ešte spomeňme nevýrazne hrajúceho Mandáka - 4 body. Takže tak.