Vojna svetov na Slovane

05.03.2016 12:24
Včera, deň pred voľbami hrali naši milí céčkari na Slovane proti omladine z KŠN perfektne kaučovanej Roháčkom. Na celkovom zábere vidíme všetkých hráčov oboch družstiev okrem Karola R., ktorý dlhé sedenie a politickú stabilitu nepreferuje. 
Na prvých doskách za KŠN nastúpili bratia Mackovci a ak si mysleli, že rýchlo vymaľujú, tak to teda nevyšlo. Viktor MIkulášek, húževnatý ako vždy, odolával v menejcennej pozícii veľmi dlho. Miro Macko však vie byť trpezlivý a nehrá proti hráčom, ale hľadá najlepšie ťahy v pozíciách. Tým pádom sa nenudí ani v piatej lige. 

Laco Začka tvrdo pracuje, záhradníči. Prišiel neskôr a podal húževnatý, bojovný, miestami až strategický výkon. Dobyl pešiaka, ale pozícia sa mu natoľko otvorila, že remíza musela stačiť a znamenala spokojnosť.   
Malý Bochnička je synom veľkého Bochničku, ktorý ma vyprášil pred pár kolami v tretej lige. Krpatý systematicky tlačil na Rasťa Boldockeho celú partiu. Na zábere sa Rasťo usmieva pre fotografa ako správny redaktor bulvárneho týždenníka. S pozíciou to však nemá nič spoločné, lebo tlak bol veľký a dhý. Nakoniec Rasťo vyrovnal hry. Záchvat eufórie z tohoto faktu spôsobil rýchly ťah v klasickom céčkárskom štýle a bolo po figúre aj po partii. Škoda!

Ľubo Juhaniak sa špecializuje na Rubinštejnov variant vo Francúzskej obrane. Nachytal súpera a vyšachoval pešiaka k dobru. Potom sa trápil čiernymi, stiesnený ako somár v kufri, ale nakoniec dobyl ďalšieho pešiaka, pre zmenu otráveného. Našťastie súper si veľmi neveril, každú stvrťhodinku núkal remízy a tak nakoniec už v prehratej pozícii Ľubo prijal polku.
Pišta Chobot nemal svoj deň a podľahol poslabšej súperke. Jej spoluhráčka vpravo hore zdesene pozerá na pozíciu, keď čiernemu stačí zahrať b5 a biely jazdec nemá žiadny ústup. Pišta však počítal všetko možné len nie chytanie figúr a tak bol nakoniec za trest zmatovaný. Dievčinka v ružovom čakala na Lojza Vojáčka skoro trištvrte hodinu. Nakoniec Lojzo prišiel, prehliadol jednoťahovo mat a ako prvý mal po boji.

Hrdinom zápasu sa stal Jaro Bukovčák, ktorému som aj ja prízvukoval, že má zvíťaziť a neutekať z boja remízou. Hral svoju hru spojenú s výmenami figúr a malými pozičnými výhodami. Trvalo to dlho a hralo sa na dva partiáre, nakoniec však Jarko po dobrom výkone ako jediný zvíťazil. Spotrebovaný čas z Jarovej strany bol minimálny aj vďaka poriedkemu zapisovaniu, čo iritovalo inak pokojného Roháčka. Jaro si teda neustále dopisoval ťahy, samozrejme na súperkin čas, veď jeho čas prakticky neexistoval. V každom prípade podal konzistentný výkon nezaložený na chaotických ťahoch. Malo to hlavu a pätu! 
Vo vedľajšej triede sa hral ďalší zápas piatej ligy. Zaujal pán Bútora, ktorý prišiel aj s hodinami a poprosil údajne technicky zdatného Karola, aby mu ich nastavil. Niekoľko minút zvučného preklikávania digitálok v hracej miestnosti iste upevnilo kamarátske vzťahy medzi týmito šachistami.  
Na zábere vidíme partiu Karola Rathouského s Petrom Mackom. Vďaka náhodám a turbulenciám a aj slabšiemu citu Macka voči úskaliam pozície zrazu dostal Karol prudký útok na oslabeného kráľa s dámou a vežou. Nadchlo ma, že Karol vyhrá s hráčom s 300 bodov ela navyše. Zbehli sa diváci ako muchy na med alebo aj niečo menej voňavé. Tak sa aj stalo, Karol nevydržal utajovať svoj céčkársky pôvod a nakoniec vystrašený Macko zlizol med a Karolovi zostalo len zachraňovanie Slovenska pred zlodejmi vo voľbách.
Veru, sebakontrola, rozvaha, držanie vášní na uzde niekedy šachistovi viac pomôžu ako šachové poučky a vedomosti. Pravda, čo pomohlo Petrovi Medvedíkovi vie asi iba deduško na nebesiach.
Céčko teda prehralo 2,5:5,5, bolo to stretnutie generácií, takmer vojna svetov. Chýbal postrach maloletých šachistov, maródiaci Ľubo Hanker. Škrípala aj organizácia, keď Vojáček prišiel až po poslednej chvíli, pričom sa dozvedel ako veľké prekvapko, že sa dnes hrá piata liga. Nie raz som si spomenul na Milošov uštipačný termín "céčkári" pri pozorovaní hráčov a ich zvykov. Spomeniem štyri úkony šachistu pri partii. Rozmyslieť ťah, vykonať ťah, stlačiť časomieru a zapísať ťah. Pre polovicu céčkárov je akýkoľvek z týchto úkonov zvládnuteľný, nikdy však všetky spolu. Čím sa hráč cíti istejší v pozícii, tým menej rozmýšľa. Chce súpera zastrašiť, ukázať mu, že je vlastne rozhodnuté. Rýchle vykonanie ťahu považuje nejeden céčkar za demonštráciu prevahy a kvality. Ďalší, keď stojí lepšie bácha do hodín, vydáva akési hrdelné zvuky, dôležito vzdychá. Rozmýšľanie nad ťahom chápe nejeden céčkár ako prejav slabosti voči súperovi, akejsi bezradnosti, trápneho váhania. Keď niektorý céčkar prehrá, väčšinou si z toho nič nerobí. Jeho základná filozofia spočíva v poznaní a neustálom pripomínaní, že veď o nič nejde. Sedí štyri hodiny pri tejto bohumilej činosti, presúva sa kvôli nej cez celé mesto, v žalúdku mu škvŕka od hladu, ale "o nič nejde".  Šachu zdar!
Poznámka: Až po zápase som sa dozvedel, že Viktor Mikulášek neprehral s Mirom Mackom, ale partia sa skončila remízou - skvelá správa. Viktorova permanentná snaha mať akú-takú aktivitu teda slávila úspech s Mirom, ktorý ešte minulý rok hral aj za naše farby.