Peter Falťan jubiloval

05.04.2016 09:42
Peter Falťan sa pohybuje už úctyhodných 70 rokov na tomto božom svete. Dostatočný dôvod na oslavu. Vo štvrtok 31.marca 2016 v reštaurácii u Bednára v spojení s tkzv.pivným štvrtkom pre nás Peter pripravil svoju oslavu s náležitým pohostením. Toľko bravčových rezňov pokope som už dávno nevidel. Vyzdobené zemiakovým šalátom a utopené v pive nemohli nikoho nechať na pochybách, či prišiel na správne miesto v ten štvrtkový večer. Peter Falťan, známa to osobnosť šachovej hráčskej a najmä funkcionárskej komunity dozrel ako víno tej najlepšej značky, prípadnejšie vyjadrenie by však bolo prirovnať ho k správne vychladenému, dobre orosenému pivu, primeranej ceny a mimoriadnych liečivých účinkov na psychiku aj metabolizmus. Gratulantov bolo ľudovo povedané neúrekom, ale príslovečná Petrova skromnosť a zrelá pokora nedovolili žiadne bulvárne senzácie a pozval iba členov nášho klubu. Oslávenec dostal od nás nejaké to všimné, na ktoré sme sa s nasadením a nadšením vyzbierali, keďže na predmetný dar sa nenašlo dostatok fantázie a pravdupovediac nemateriálne orientovanému jubilantovi niečo vymyslieť by dokázal málokto. Peňažný dar nás teda zachránil pred ošemetnou situáciou. Pevne veríme, že Peter peniaze neprepije a kúpi si niečo zmysluplné, napríklad nafukovaciu šachovú súpravu. Šachy sa na tejto mimoriadnej akcii hrali v skromnejšej miere. Ako komparz, či na potvoru sa objavili pán Šúň a pán Košťál, ktorí v trojici s kamarátom, ktorého meno sa mi momentálne nevybavuje, vytvorili šachový minikrúžok. Prebiehali dobrosrdečné, sympatizujúce rozhovory. Viktor pobehoval ako pravý hospodár a starostlivo kontroloval, či je dostatok jedla a nápojov. V polovici živej oslavy jubilant predviedol štvrtinu torty, ktorú dostal od svojej pokrvnej rodiny. Pôvodne sa jednalo o tortu-šachovnicu s 32 tortovými figúrkami, na ktorej bola postavená pozícia španielskej hry. Ohúrilo nás to teda poriadne. Aj tá štvrťka torty nám výborne chutila aj keď natlačiť nejaké to políčko či jazdca z marcipánu ku zjedeným rezňom nebolo jednoduché.
Na záver toľko: Bola to vydarená oslava vydareného oslávenca. Prajeme mu ešte veľa rokov spojených s aktívnou mravenčou prácou pre slovenský, ale najmä krasňanský šach. Veľa ďalších pekných rokov, Peter! 
 
Na pokrovom stole u Bednára je položená štvrtina torty-šachovnice. Celá šachovnica pred zjedením údajne obsahovala pozíciu zo španielskej hry.    
Karol Bíro sleduje okrem šachu aj mnohé iné elementy božieho sveta. Motýľ zvaný Monarch údajne vyniká mimoriadnymi vlastnosťami. Žiaľ, venoval som sa foteniu, tak viac neviem, ale oslávenec aj Sukuba s Kebisom pozorne počúvajú.   
Sedemdesiat sukieň mala a predsa sa nevydala. Peter má toľko rokov, päť detí a vnuka k tomu. Na zábere sleduje ako Rasťo Boldocki bojuje so šachovým automatom Bukovčákom. 
Na oslave panovala dobrá nálada, dostatok jedla, pitia a spoločných tém. Politické prekáračky boli zakázané.
V správne rozjarenej nálade Jaro vyzval fotografa, aby som im urobil spoločnú fotku s Petrom. Stalo sa.
Peter je tvor spoločenský a Jaro tiež.