Reštaurácia Družba

17.11.2015 10:00

 

Reštaurácia Družba sa nachádza na Peknej ceste, naproti kostolu, na druhej strane námestíčka. Exteriér je dosť katastrofálny a iste neposkytuje žiadne zámienky náhodnému okoloidúcemu na vstup do zariadenia iba ak by mal mechúr na prasknutie. Podobne aj názov Družba mnohým pripomína zašlé časy budovania utopicko-socialistickej spoločnosti spolu so Sovietskym zväzom v bývalom Československu a majú husiu kožu z toho, žeby im materiálne výdobytky nahonobené úporným bojom za slobodu obohacovania   mohli byť niekedy rovnostármi odňaté. Staré krasňanské pasty však majú ďaleko od predsudkov, kecov a manipulácií a reštaurácia Družba má svoje pevné miesto v ich itinerári. 
My ju navštevujeme  po každom domácom zápase. Z klubu dôchodcov na Kadnárovej je Družba takpovediac prvá na rane. V piatok o piatej sa hrala piata liga. Naše céčko hralo so slovanistickým íčkom. Po vyhratom zápase sa mnohí céčkari presunuli do Družby na schladenie rozpálených hrdiel a prípadné poanalyzovanie vydarenejších či obsažnejších partií. Ľubo Hanker sa rozhodol ukázať nám svoju výhru s jedným íčkárom. Čo si budeme hovoriť: Bolo to trápenie s partiárom.     
Bolo nás v pivárni habadej a pracné lúštenie Hankerovho kódu spôsobilo iba krátky pocit márnosti ľudských snažení. V pravom dolnom rohu skupinovej fotografie sa nachádza neprávom opomínaná osobnosť klubu - Karol Rathouský. Je veľká škoda, že sa nám zatiaľ nedarí hlbšie načierať aj na tomto servri do bohatej pokladnice jeho spomienok na históriu krasňanského či rovno bratislavského šachu. Karol je aj veľmi inšpiratívny a energický diskutér. V každej diskusii je Karol britký a korenistý. Nekompromisne a neľútostne presadzuje demokraciu a slobodu euroatlantického typu. Politika rozdeľuje, tak iba zhrniem, že voliči Mečiara či Fica to majú so svojimi miláčikmi bez náhubkov u Karola ukrutne ťažké. 
Dobrý podnik má veľakrát svoje postavičky, maskotov či exotov. Pomerne vysoké ceny tomuto javu trvalých vysedávačov a otravovačov nenapomáhajú. Napriek uvedenému aj reštaurácia Družba má výrazného chlapíka. Vyniká mimoriadne zvučným hlasom najmä, keď zábava vrcholí a rád sa štylizyje pred kunčaftami ako pečený varený aj u šachistov. Takže, keď nás vidí v náruživom zaujatí nejakou analýzou sklonených nad šachovnicou, bez najmenších problémov príde a navrhne svoj ťah, prípade nám to uľahčí a ihneď ho aj vykoná. Patrí ku štamgastom so zázemím a tak sa snažíme vyčerpať ho nekomunikáciou a tým napomôcť k jeho dobrovoľnému odchodu, keďže iný neprichádza do úvahy. Je to otravné, zábavu kaziace a podnik stráca na cene. Ja obyčajne využijem čas na vyprázdnenie mechúra alebo politické témy s Karolom či Petrom. Miloš to chápe inak: Pacient ako každý! Nakoniec milovník šachu odchádza od nás skôr ako my z podniku. Takže dobré!