MSR Seniorov v Matliaroch - M.Mandák

18.06.2016 12:58

V Tatranských Matliaroch, v hoteli Hutník sa uskutočnil ďalší ročník majstrovstiev Slovenska v šachu seniorov. Súťaž bola rozdelená na dve kategórie, ináč povedané, existujú až aj mladší seniori. V tých skutočne seniorských senioroch s vekom nad 65 rokov mal ŠK Krasňany dvoch zástupcov. Miloša Kebisa a Viktora Mikuláška. Autorovi týchto riadkov sa účasť nezadarila. Navyše je akosi stále primladý a kategória 50-64 sa podobá viac na výmysel mladých závistlvcov ako na seniorský turnaj. Ale to je môj názor a možno sa dočkáme, že seniorov budú hrať aj štyridsiatnici, aby neboli diskriminovaní v dnešnej ľudskoprávnej  dobe. 
Tradičnú šachovo-nešachovú účasť zaznamenal Peter Falťan, čoby tuším rozhodca. Vyjadril sa o značnej námahe, ktorú ho ten turnaj stál. Nečudo, sedemdesiatka na krku, nedostatok mladých nadšencov, ktorí by pomohli. V pozadí záberu vidíme nestorku bratislavského ženského šachu Zitu Beňovú. Čo tam lúšti, nie je isté, ale tipol by som, že si hľadá súpera. Vedieť byť v správny moment na správnom mieste - to je umenie!
 
Miloš Kebis, venuje ako vždy pozornosť svojej vizualizácii. Tentokrát vsadil na slušivú košeľu farby nádeje, že sa mu konečne zastaví dlhotrvajúci pokles ela. Nuž, podarilo sa. Miloš obsadil výborné ôsme miesto a na účet mu pribudlo 35 tučnučkých elo bodov. Z klebiet som sa dozvedel, že Miloš bol aj v cenách. Ostáva len dúfať, že si stihol obálku vyzdvihnúť a eurá neprepadli v prospech striehnúcich organizátorov.
 
Na štvrtom, kompozične veľmi vydarenom obrázku sa venuje svojej partii Viktor Mikulášek. Jeho výsledok bol potešujúci najmä vzhľadom na zisk 28 elo bodov. Umiestnenie 21 zo 73 účastníkov tiež pôsobí solídnym dojmom. Na zábere vpredu rozoznávame Františka Gogu, ktorý mal celkovo 5,5 bodov, teda o polku boda väčší zisk ako Viktor.
Na turnaji som nebol, krasňanskí aktéri nie sú žiadni grafomani, tak veľmi niet tento príspevok čoho variť. Alebo predsa. Peter spomenul jednu rozhodcovskú perličku. Dvaja nemenovaní seniori dohrali rezultatívnu partiu a navzájom podpísali partiáre, v ktorých si však každý prehodil nulu s jenotkou, takže mali zapísané a podpísané opačné výsledky obaja v zhode. Po rozlosovaní ďalšieho kola boli mimoriadne prekvapení. Samozrejme, že skutočný víťaz frfľal viac. Výsledok bol opravený až po odohraní fakticky nesprávneho rozlosovania. To nevymyslíš, to je život!