Viktor oslavoval

09.09.2016 11:22
Tento štvrtok sa poniesol v znamení Viktorovho jubilea - čo si budeme mazať medové motúzy mladosti okolo huby - šesťdesiatpäťky. Keď toto číslo pozoruje mladica behajúca po schodoch s pivami zo závetria svojej tridsiatky, je to hardcore horor ako vyšitý. Lenže vekom ostrieľaný veterán už dokáže obstáť v boji s neúprosnými jubileami, ktoré sa vlna za vlnou na neho valia. Navyše nie je na to sám. Kamaráti zaasistujú, dajú nejakú prkotinu a prehodia zopár pozitívno-realistckých hlášok. N-65 poschodie - ešte stále dobré!
Viktorovo jubileum prebehlo za skromnej účasti spriaznených duší. Peter ma poveril obstarať nejaký darček. Behačka celý deň po kníhkupectvách, ani som sa nestačil oholiť. Jarko Bukovčák na rozdiel odo mňa vie, čo si také výročie pýta.  Skvele oholený, drôty začesané, nohavice vyžehlené plus famózny darček: Zviazaný ročník 1988 Československého šachu, ktorému sa konečne dostalo uplatnenia. Na začiatku oslavy bolo posedávanie pred restauráciou u Bednára - na terase. Je tam pohodička, konzervácia s konverzáciou pokojne plynú v mierumilovnej, takmer nudnej nálade. Jarko popíja obrátený strik z krásnej čaše. Aj Viktor si odpúšťa svoj povestný zhon a posedáva s nami s nerozlučným mobilom s obávaným zvonením na stole. Práve konštatujeme prekvapujúco nižšiu účasť, ale zrazu sa zjavuje ďalšia osobnosť - Marián. Plný dynamiky, energie - vyžaruje z neho zdravý životný štýl, zdravá výživa, proste kométa zdravého vlieta medzi blikajúcé dôchodcovské hviezdy. O chvíľu je však všetko inak. Viktor utiera mobil, Jarko vyzerá akoby sa pošťal v poslednom štádiu senility, črepy na stole, na zemi, zľakaná čašníčka, doznievajúce rinčanie.Taký malý pokus o neriadenú gratuláciu Mariána Viktorovi. Akcia rýchla ruka. Keby šlo o gate, sklo katastrofa. Oživenie omdlievajúcich však neškodí - máme to za sebou, ideme radšej hore od tej spúšte.  
Nakoniec sme sa s Falťanom dohodli, že uznáme Žbirkovu radu a kúpime mu knihu. Pochopiteľne šachovú. Momentálne jedna z najlepších publikácii na trhu je Sicilská s Lubomírem Vtáčnikem. Po česky, aby sa nepovedalo, že sme nacionalisti.  Ak by si niekto na tomto mieste pomyslel, že sme to pekne blbí kupovať bývalému telocvikárovi a nevyliečiteľnému praktikovi niečo na čítanie, tak sa mýli. Aj my vieme, že čítanie nehrozí, ale kniha má mnoho uplatnení napríklad vo vitríne. Príde návšteva a z prvého pohľadu rozozná, že sa jedná o šachistu hĺbavca na úrovni, ktorý rozoznáva kvalitu a je v kontakte s najnovšími výdobytkami šachovej moderny. Aj mne sa zadarilo. Zaprial som oslávencovi, čo najmenej rokov a čo najviac zdravia. Čím som nechtiac zabŕdol do teórie červích dier, ktoré údajne umožnia vybrať sa proti toku času. Je to teda riadna naháňačka, či astrofyzici stihnú sprístupniť červie diery skôr než my pokapeme. Nechajme sa prekvapiť. 
Ako vidieť z ponurej fotografie nakoniec sa hrali blicky, pilo pivo, strik a poniektorí radikáli aj tvrdý alkohol. Hrala hudba, s ktorej výberom sa už príliš nepáram. Viktor prejavil ochotu splniť všetky naše konzumentské nároky. Želania začali a aj skončili pri cesnakových pizza štangliach s plesnivým syrom. Tie sú k pivu chuťovo neprekonateľné, navyše netreba príbor. V pozadí prebehla oranžová minirevolúcia medzi čašníčkami, jedna dokonca začala oslávenovi oslabovať autoritu doporučeniami ohľadom správania. Viktor sa zachoval ako pravý džentlmen - reči dám a husie prdy majú rovnakú váhu. Po záverečnej 22,00, keď oslávenec vyrovnal trovy, odišla podivuhodná podskupinka gratulantov Juhaniak, Broniš, Kebis, Mandák do Dona Kichota. Tí majú otvorené minimálne do polnoci a sú mimoriadne ústretoví voči zákazníkom. Ohúril nás prevádzkár, keď splnil objednávku na skladbu Hey Joe od Jimmyho Hendrixa. Potom nasledoval aj kopec skladieb od Boba Dylana. Ľubo, čerstvo porazený vo vedomostnom televíznom kvíze, paralelne prekladal jeden protivojnový text.z angličtiny. Toto už bolo na Miloša príliš mimo jeho misu a odišiel do Novopackej, ktorá je tiež neďaleko. Treba však spomenúť, že kopec rečí sme viedli aj o politike, počnúc francúzskou revolúciou a končiac Slovenským štátom či SNP. Hrany sa už pekne obrúsili a ku divokým konfliktom, či k popieraniu holokaustu nedošlo. Marián nám iba uštedril zopár poučení ako sa mali a majú správať čestní občania. Na záver sme sa trúsili nočnou Bratislavou, ale to už bolo zajtra.