reštaurácia Beseda

11.11.2015 09:14
Keď ideme elektríčkou z mesta, tak na prvej zastávke za Račianskym mýtom vystúpime, prejdeme po prechode na druhú stranu cesty a v uličke vľavo natrafíme na reštauráciu Beseda. Táto reštaurácia ako každá iná má svoje plusy a mínusy. Plusmi je umiestnenie v centre, lacné a dobré pivo. Zariadenie je obložené drevom, má poctivé drevené stoly a lavice. Televízna obrazovka je iba jedna, priestory sú pomerne stiesnené. Každú chvíľu treba vstávať od partie, keďže praktizujúci pivári musia nielen piť pivo, ale aj triafať do pisoárov. To obnáša dvojnásobný rituál vstávania a uvoľňovania. Osvetlenie v reštaurácii je zo šachového hľadiska mizerné, katastrofálne a nedostačujúce. Malý výčapník, pripravený ako strunka k drzosti, vám oznámi, že im vyhadzuje poistky, keby pridali na osvetlení. Šachisti sú tu tolerovaní iba ako konzumenti piva a platitelia eur Toleranciu však treba v istom smere kvitovať. Občas tu behajú psi, niekedy hrozí bitka podgurážených návštevníkov. Ani naše dosť hlasité nadávky nikoho nevzrušia. Netoleruje sa však akákoľvek konzumácia prineseného tovaru. Je príšerne nafajčené, vetranie asi tiež vyhadzuje poistky. Na vyhadzovaní poistiek tu stojí a padá skoro všetko. Jedna obrazovka, osvetlenie aj vetranie. Pred Vianocami však štamgasti dostanú kapustnicu zadarmo a to sa počíta ako gesto zmieru.

Tento bohumilý podnik navštevujeme obyčajne v pondelok. Donesú sa nejaké šachy aj hodiny, pozrie pár partií odohratých v súťažiach cez víkend a priebežne sa kecá resp. analyzuje, najradšej oboje v jednom. Krasňanské analýzy majú svoje špecifiká a nepripravený jedinec ich zvláda len s obtiažami. Predovšetkým: ide viac o psychoterapiu ako o šachovú analýzu. Hráč, ktorý súťažný zápas prehral ukazuje prítomným, že to mal vyhraté. Pokiaľ tak nerobí dobrovoľne, pokiaľ nerobí sebabičovanie sám, tak mu to všetci prítomní vysvetlia s vysokým stupňom naliehavosti. Mal to proste vyhraté a je nepochopiteľné, prečo tak neurobil. Asi bude blbec. Pokiaľ hráč vyhral, tak má smolu zas a ide sa po ňom z druhej strany. S pomocou počítača sa zistí miesto, kde stál horšie a začne pesnička s refrénom, mal si to ľahko prehraté. To zneistí aj kráľa stoikov s dlhodobo skrpatelým egom. Pokiaľ nereaguje na slovko ľahko, použijú sa silnejšie kalibre: triviálne vyhraté, smiešne ľahko vyhraté, to by vyhral každý. Zmyslom týchto prekáračiek je presadenie ega v pivnom priestore. Oznámiť bratovi v triku, že ja som videl niečo, čo on nevidel, som napriek akejkoľvek šachovej realite momentálne hviezda ja. Občas sú do slovných bojov zatiahnutí nepripravení jedinci. Tí potom trpko ľutujú neuveriteľné nadávky, ktoré vydali zo seba a ťažku intelektuálnu podúroveň, v ktorej sa močili a mučili. Nuž, odlož svoje ego aj elo, kto vstupuješ do plytčín krasňanských analýz. A ešte zhrnutie, ako sa nivelizujú elá aj egá v našom pivnom priestore. Vyhral si? Asi bol slabý súper, mal si to ľahko prehraté, súper nemal deň, s tebou hral katastrofálne. Prehral som? Mal som to vyhraté, súper je mimoriadne silný, súper bol v životnej forme, urobil som neuveriteľnú hrubicu, protivník mal nenormálne šťastie, zadarilo sa mu ako nikdy. No a ešte pár typických krasňanských krčmových filozofii: 
1. Na ele nezáleží, sila hráča je v tom ako hrá šach a nie aké má elo. 
2. Pripravovať sa na zápasy, či učiť sa otvorenia je zbytočnosť. Sú zásady vývinu figúr a aktívneho boja, tie treba stále dodržiavať a teória je zbytočná.                
3. Pripravovať sa s počítačom je strácanie času. Počítač je stroj, ale šach hrajú ľudia. Človek sa od stroja nič nemôže naučiť, lebo strojom sa nestane, ale stále zostáva šachistom robiacim ľudské chyby.
S pomocou týchto troch zásad, pivné jadro krasňanského šachu dlhodobo ponorené a ďalej sa noriace pod hladinu znesiteľného ratingu vegetuje v sebaspokojnosti a dobrej nálade, bez akýchkoľvek pocitov nedostatočného nasadenia pre krásnu hru zvanú šachy. Aj o tom by sa v reštaurácii Beseda mohlo besedovať!