Open Slovan a Krasňanci

06.05.2016 09:03

Open Slovan má dlhoročnú históriu. Podobne ako traja Krasňanci na vydarenom zábere. Ľudsky povedané, aj v tomto roku sme sa na postupne upadnutom turnaji zúčastnili. V počte troch na všetko odhodlaných harcovníkov. Na zábere vidíme Juhaniaka, Kebisa a Začku v bojovných postojoch pred siedmym kolom.  Hracia miestnoť je v škole s príšerne trieskajúcimi dvermi. Keďže sme na Slovensku, nikoho to netrápi okrem pár neurotikov. Rozhoduje  Krasňanec Falťan a divákmi boli Krasňanci Mandák, Hanker a Chobot. Diváctvo na tomto turnaji je dosť adrenalínová záležitosť o čom sa presvedčil Hanker, ktorý na nestriedme pozeranie partii na nižších doskách doplatil žalúdočnými kŕčami. Ja som si tiež užil svoje. Najmä ako vďačný terč organizátorov a rozhodcu pri vyzývaní na nerušenie a ticho. Keď som sa nesmelo ozval, že napomínanie je nespravodlivé, bývalý prezident šachového zväzu - nebudem menovať - mne a širšiemu okoliu dal na vedomie, že "komu sa nepáči, môže ísť preč". Skvelá myšlienka slobody a tolerancie v dnešnej dobe! Okrem spomenutých divákov sa dostavili aj iní. Napríklad, Dušan Mikuláš či Kornel Frindt. Tí sa zamerali na horné dosky a dopadli dobre, lebo bolo čo pozerať. Zaujal divák pán Lajčiak, ktorý je údajne rodina bývalému socialistickému veršotepcovi. Vyznačuje sa nekompromisným tykaním všetkým okolo seba bez ohľadu na ich súhlas, vek alebo sociálny status. Čo potvrdil aj na záchodoch, kde sme sa ako na potvoru postretli a jeho hláška "keď čúraš, zavri dvere" bola taká trefná, že ma posunula  vo vývoji o pekných pár rôčkov dopredu. Moje skromné sebavedomie mi nedovolilo recipročne pomôcť aj jemu hláškou "keď máš po veľkej, vytiahni si hózentrágle". Možno som dobre urobil, lebo kamarát Krasňanec, tuším Ľubo Hanker mi v krčme Alcatraz povysvetlil, že u pána Lajčiaka sa možno jedná o módny výstrelok, keďže mal ovisnuté hózentrágle už pri vstupe do budovy. Oprávnená otázka, prečo som sa tohoto turnaja, ktorý mám pár metrov od domu nezúčastnil ako hráč sa ťažko racionálne zodpovedá. Možno zo zbabelosti, ako si všimol golem Zdeno Šlapák alebo som si myslel, že turnaj má slabé parametre na moju hviezdu. Ale ako divák vidím veľa krásnych bojovných partií. Sľubujem, že na budúci rok sa turnaja pokúsim zúčastniť ako hráč. Súčasťou tohtoročného turnaja je aj dosť slušný bufet, ktorý pripravuje mladá pani Chlpeková. Príjemná na pohľad, dobre komunikačne vybavená umožní človeku vydýchnuť si na chvíľku od šachu a šachistov. 
 

Na hornom obrázku vidíme strednú skupinu turnaja. Miloš Kebis sa stretol s divočákom Kučerom a horko ťažko sa mu podarilo ušolichať remízu. Juhaniakovi prisúdil Falťanov žreb pána Pauličku. Ľubo hral dobre, ale nevydržal v závere so silami a nechal si nasadiť držanie v jednoduchej koncovke. Dvojité údery a väzby si treba strážiť, Ľubo! Pán Paulička vyzerá akoby mal na kahánku, ale tak vyzeral aj pred dvomi rokmi, keď zarezal Miguela Moreiru a ten prestal hrávať v sklamaní. Vzadu v rohu bojuje Začka. Zatiaľ nemá hlavu v dlaniach, ale ako postupne púšťal perie, hlava šla do dlaní a nula do štatistík. Chlapci rednú v koncovkách, tam treba hrať precízne, lebo výhovoriek je stále menej. Škoda.  

Po kole sa chodí riešiť pivný deficit do fajčiarskeho oddelenia tunajšieho lokálneho podniku Alcatraz. Obsluhuje tam mierumilovný aj keď bojovne vyzerajúci personál. Tetovaný čašník a energická kelnerka, vraj Ruska či Ukrajinka. Občas pustí ruský heavymetal a kadejaké eroticky sa tváriace devušky v Alcatraz videoprodukcii na stenu. Smutná ukážka, čo robí kapitalistická sloboda s národom Čajkovského, Tolstého, Dostojevského. V spojení s nikotínovými mrakmi Miloša s Lacom a pohľadom na podivuhodné technické zariadenie podobné na sústruh či premietačku zo socíka v strede miestnosti je to celkom ťažký nával na psychiku. Hneď si spomeniem na prezidentovo "komu sa nepáči, môže ísť preč". Na obhajobu Alcatrazu musím dodať, že vedľa, v nefajčiarskej časti sú skvelé väzenské cely v štýle Alfonza Caponeho, keď ho dostali do basy za neplatenie daní (to ešte  nevynašli daňové raje). Nefajčiarska časť - tam to má štýl. A prečo my nie tam? Odpoveď je stručná - lebo Kebo.  
Záverom toľko. Tohoročný Open Slovan je dobrý turnaj. Hrajú sa zaujímavé, bojovné partie v pokojnom prostredí. Hráči ako Petrán, Miro Macko, Oprea, Šlapák, Nestorenko, Lintner, Karas, Čertek, Kostolanský sú zárukou poučenia pre mnohých Krasňancov. Plusy pridáva aj šarmantná a milá Anna Vrtiaková. Turnaj ešte neskončil, ale už dopredu ho hodnotím veľmi kladne. Naša hráčska trojica bude mať skromné šachové  výsledky a bohaté zážitky. To by mohlo stačiť.