Hostinec U deda

25.01.2016 12:23

Dobrá strava, ochotná a prívetivá obsluha. Televízne obrazovky v dostatočnom množstve. Chýba výraznejší hudobný podklad, ale aj tu sa dá počuť niečo jedinečné, napríklad včera ma ohúril album kubánskej hudby Buena Vista Social Klub. Zariadenie je mimoriadne navštevované, čo je viac než dostatočným dôkazom jeho kvality. V pisoári je maketka futbalovej bránky. Aktér sa môže cítiť ako Ronaldo aj keď bez divákov. Tiež tam visia obrázky mladých žien, čo si budeme hovoriť, sporo odených.
Hostinec u Deda sa nachádza v Ružinove v oblasti Drieňovej ulice. V tejto lokalite sú hracie priestory Šachového klubu Doprastav a tak sa po odohratom zápase mnohí šachisti presúvajú práve sem. Výzdoba zvonku i znútra ohúri návštevníka svojou pestrosťou, nápaditosťou a kvantitou. Dalo by sa opisovať, čo všetko visí na stenách U Deda, ale ako príklad pomeniem iba bustu Klementa Gottwalda zavesenú v klietke pred zariadením a kajak v interiéri pod stropom. 
Po prehratom druholigovom zápase na Doprastave sme sa presunuli do tohoto hostinca. Poniektorým vytrávilo ako Jarovi Bukovčákovi na obrázku. Dal si segedínsky guľáš. Po mojej žgrlošskej otázke, čo to stojí, tento skúsený dôchodca podotkol: neviem. Skvelá odpoveď!
Včerajšia návšteva Deda sa niesla v znamení konzumácie piva, piva, piva a priebežnom hraní šachových partií s hodinami. Dominoval Jaro Bukovčák, ktorý, keď nie je hladný, hrá ako lev. Skúšal som ho zdolať, ale bez úspechu. Ako ubiehal čas, pribúdalo vypité pivo, poniektorým sa zakaľovali zraky. Od vedľajšej partie,  kde sa zabávali  bratia Petríkovci,  Henc,  Vinarčík a Daneks sa ku nám presunul Karol Petrík. 
Najvýraznejším objednávačom a pivárom sa pomaly stáva Ľubo Juhaniak. Ja som tlmený jednak svojím žgrlošstvom, ale ani nemám taký ťah na pivový pohár ako Ľubo či Miloš. Potom sú tu ešte hráči vyšších ratingov ako Pali Danek, s pravidelným nutkaním objednávať tvrdý alkohol. Obyčajne je potom na rane Miloš, ktorý je vo veciach alkoholu mimoriadne ústretový. Čo to s Milošom urobí už pokušiteľ Danek ponecháva náhode. Potrundžený Miloš má skvelý metabolizmus a po štvrhodinke očividne triezvie. Zachytil som scénku ako Miloš vo forme rozpráva Ľubovi Juhaniakovi prúpovídku o tom ako Juhaniak porazil niekoho v blicke a iný, ktorý o tom počul z rozprávania, nemohol uveriť s patričným komentárom. Ľubo sa usmial, lebo nie je ješitný. Potom Miloš nezmenenou intonáciou začína ďalšiu skazku, ktorá je však presným opakovaním práve povedaného.  Ľubo sa tentokrát rozosmeje viac. Následne Miloš nadväzuje a rozpráva znovu to isté, rovnakými slovami a rovnakou intonáciou. Ľubo je už skrútený od smiechu na stole a toto celé sa opakuje podľa potreby. Nakoniec Miloš prestáva a Ľubo a vlastne aj ja, si môžeme odpočinúť. Aj toto sa dá zažiť v Hostinci U deda!
Karol vyzerá ako Marx, ale ináč sa vyznačuje korektným vystupovaním. Predsa sa však, posmelený ohnivou vodou, nezdržal zopár vtipných poznámok na šachovú silu niektorých krasňanských nadšencov kráľovskej hry. Tým sa mu podarilo padnúť do pasce triezveho Laca Začku, ktorý sa zjavil ako na zavolanie. Potrundžený Marx nepredvídavo prijal ponuku a výzvu zahrať si bleskovky a po tretej prehre v rade uznal, že dnes to asi nepôjde. Ešte sa odškodnil skazkami o desiatich borovičkách a šachových slepcoch, ale ďalší mýtus bol definitívne zbúraný.